Regering sterk gefocust op export


Het ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) is bezig de standaarden te ontwikkelen met het standaardenbureau om te voldoen aan internationale standaarden die nodig zijn voor de export.

De awareness moet er komen bij de ondernemer dat ze aan standaarden zullen moeten voldoen willen ze exporteren. De regering focust zich geruime tijd sterk op het opvoeren van exporten naar verschillende landen. “Wij zijn doorgaans afzetmarkten aan het identificeren, onderzoeken en creëren buiten de traditionele markten”, zei minister Stephen Tsang van HI&T op dinsdag 14 mei in De Nationale Assemblee tijdens de behandeling van de Staatsbegroting.

“De wetten, wet op de jaarrekening en wet Chartered accountants zijn ook onderdeel van het verheffen van de Surinaamse bedrijven, met betrekking tot internationale standaarden”, aldus de bewindsman. Hij zegt verder dat de negatieve lijst voor importen wordt geüpdatete met de HS-codering (red…goederencode). “Nu Suriname is toegetreden tot de World Customs Organization, gaan wij de HS codering doorvoeren, waardoor controle van de importen beter en efficiënter kunnen plaatsvinden.

Met het ministerie van Financiën worden incentives besproken voor exporten en importen die passen in ons beleid voor het diversifiëren van de economie. Tevens zijn er gesprekken gaande voor een concept investeringswet. Met de komst van deze wet zal de toegang tot financiën voor ondernemers flink worden verbeterd, zegt de minister. Om de handel met ons buurland Brazilië te verbeteren worden gesprekken gevoerd met het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname om de mogelijkheid om de Braziliaanse munt te kunnen wisselen voor de Surinaamse Dollar. Zo ook voor de Guyanese dollar, vanwege de ontwikkelingen daar met betrekking tot aardolie.

“Er is een handelsdelegatie gegaan naar beurzen in Thailand en China, die overigens zeer succesvol waren. Binnenkort gaat er een handelsdelegatie naar Cuba en doen we mee met een horticultuur beurs in Beijing. We hebben uitnodigingen voor handelsbeurzen in Mexico en Miami en we zoeken naar middelen voor eventuele participatie. Daarnaast krijgen we een permanente expo voor Surinaamse producten in Yunnan, China en we gaan in november wederom een handelsdelegatie sturen naar de Shanghai import Expo.”

“Volgend jaar doen wij mee met de Expo 2020 Dubai waar elk land een eigen paviljoen heeft. Het bijzondere van dit is dat onze jongeren hebben meegedaan met een design prijsvraag voor een ontwerp van de Suriname Paviljoen. Het winnend design van het team van Surinaamse jongeren wordt door de organisatie in Dubai gebouwd en geheel bekostigd.” Ook de recente opening van een Suriname Information Center in Ghana om de handel en toerisme tussen beide landen te bevorderen, komt aan de orde tijdens zijn toespraak.

De bewindsman is verder ingegaan op diverse MOU’s  die gesloten zijn met landen in de regio, voor samenwerking op voornamelijk agrarisch gebied en toerisme. Met name, Antigua, Barbados, Dominica, alsook Aruba en Curaçao. De laatste twee zijn interessant vanwege het wegvallen van Venezuela als leverancier van fruit en groenten voor hun markten. “Er is ondertussen een distributiecentrum voor Surinaamse producten opgezet in Aruba door een ondernemer uit Suriname en we zijn erg hoopvol dat het eindelijk gaat lopen.”

“Wat kwaliteit van de producten betreft zijn onze producten vaak beter dan wat in de regio wordt aangeboden. De uitdaging voor Suriname ligt in het consistent kunnen aanleveren van de gevraagde hoeveelheden en de verzendkosten als gevolg van de slechte connectiviteit met de eilanden in de regio.” In dit kader wordt met diverse landen in de regio gekeken naar mogelijkheden om de connectiviteit op gang te brengen en vooral om het transport van goederen goedkoper te maken. Met de private sector worden mogelijkheden uitgewerkt voor maritieme en luchtvrachttransport. De connectiviteit komt ook het toerisme tussen de landen ten goede. Ook met internationale luchtvaartmaatschappijen worden mogelijkheden uitgewerkt.

General News

Images may be subject to copyright.
Download our mobile apps and keep up to date with news, events, deals and search for businesses near you.

 


If you like what you read, follow us on Facebook, Twitter and Instagram to get the latest updates.

Recent Articles

August 20, 2019
Bekendmaking EBS (21 aug 2019)

Bestemd voor de gebruikers wonende in het district PARAMARIBO.

August 20, 2019
Bekendmaking SWM (20 aug 2019)
in Wanica

LAGE DRUKKEN als gevolg van werkzaamheden EBS te Wanica

August 20, 2019
Vliegverbod voor 15-inch MacBook Pro uit 2015

De vliegautoriteit FAA heeft een verbod op de 15-inch MacBook Pro met Retina Display uit 2015 aangekondigd. Het gaat om een model dat al was teruggeroepen vanwege brandgevaar. Deze MacBook beschikt over een slechte accu.

August 20, 2019
Bekendmaking EBS (21 aug 2019)

Bestemd voor de gebruikers wonende in het district COMMEWIJNE.

Get noticed online!
Boost your business or products with
targeted advertisement on our platform!

Download today!

Browse Categories

more categories

New Deals

Popular Deals

View more deals

Download our free apps

Your local & international business and travel app on the go!
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Social Suriname is the largest digital guide for locals & tourists in Suriname!

Our logo and all related marks are registered trademarks of SoSu Interactive Advertising NV.
Please visit our corporate site biz.socialsuriname.com for more information on all our services.

We are a faith-based organization - 'As For Me And My House We Will Serve the Lord - (Joshua 24:15)'