Schaarste en prijsopdrijving ongegrond: Voedselbevoorrading geschiedt onbelemmerd


Het creëren van schaarste en prijsopdrijving is volgens zowel vice-president Ashwin Adhin als minister Stephan Tsang van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T) niet nodig.

Nadat de regering op vrijdag 13 maart het eerste positieve geval van het COVID-19 coronavirus in ons land bekendmaakte, ontstond bij veel winkels een grote toeloop op producten, voornamelijk eerste levensbehoeften. Op zaterdag 14 maart bleken heel wat winkelieren hun deuren gesloten te hebben gehouden, volgens minister Tsang uit vrees voor wanorde en mogelijke besmetting. De bewindsman sprak zaterdag op een persconferentie van het gezamenlijk nationaal team dat door de regering is ingesteld terzake de aanpak van COVID-19, een team dat geleid wordt door vicepresident Ashwin Adhin.

Volgens de vicepresident is er een overmatige drang te constateren voor het inkopen van goederen. Hij acht dit echter niet nodig. De regeringsfunctionaris benadrukt dat cargo naar ons land niet is gestopt ondanks de maatregelen om het luchtruim te sluiten. De vicepresident geeft aan dat het ministerie van HI&T in nauw contact staat met importeurs, winkeliers en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) voor de lokale voedselvoorziening en voedselzekerheid. “Het volk mag erop rekenen dat men niet hoeft te hamsteren of dat soort van zaken. Dat gaat de zaken alleen nog verergeren”, aldus de VP.

Minister Tsang zegt dat vanwege de toenemende vrees voor het COVID-19 virus mensen zonder directe aanleiding goederen gaan opkopen. Dit heeft ervoor gezorgd dat vele winkeliers de deuren hebben gesloten uit vrees voor wanorde en mogelijke besmetting. De gesloten winkels op hun beurt zorgen voor nog meer paniek bij de consument en zo belanden wij in een neerwaartse spiraal van paniekreactie. De gedragingen van zowel winkelier als consument leiden onnodig tot schaarste en stijging van prijzen voor met name de eerste levensbehoeften.

De bewindsman deed een beroep op de samenleving om zoveel als mogelijk de rust te bewaren en niet bij te dragen aan het creëren van paniek, schaarste en prijsopdrijving. “Er hoeft geen schaarste en prijsopdrijving te ontstaan wanneer we kalm blijven.” Volgens de HI&T-minister geldt de lockdown van de Johan Adolf Pengelluchthaven alleen voor passagiers en bemanning. “Het luchtruim staat open voor vrachtverkeer van en naar Suriname, tevens is er geen lockdown voor vrachtschepen van en naar onze haven. De bevoorrading geschiedt onbelemmerd,” zo benadrukte minister Tsang.

Tevens bracht de bewindsman in herinnering dat het hamsteren van goederen een economisch delict is, conform artikel 2 van het decreet Tegengaan van Hamsteren. Hij gaf te kennen dat de landelijke controles van de Economische Controle Dienst (ECD) in samenwerking met de politie en bestuursdiensten om prijsopdrijving tegen te gaan onverminderd worden voorgtgezet.

De minister roept op om fysiek contact te vermijden bij transacties en ten allen tijde de correcte handhygiëne instructies in acht te nemen. Handelaren en consumenten worden aangeraden om zoveel als mogelijk mobiele betalingssystemen te gebruiken bij transacties om de uitwisseling van papiergeld en de kans op besmetting te verminderen.

 

Redactie opmerking: Mensen oppassen met prijsopdrijving in diverse winkel zaken. Sommige produkten lijken hoger aangegeven. Gaarne dit doorgeven aan het Ministerie van HI&T zodat zij de nodige maatregelen kunnen nemen (bewaar ook uw kassa bon).

Business & Finance Health & Fitness Information & Awareness Press Releases Covid-19

Images may be subject to copyright.
Download our mobile apps and keep up to date with news, events, deals and search for businesses near you.

 


If you like what you read, follow us on Facebook, Twitter and Instagram to get the latest updates.

Recent Articles

April 03, 2020
Wel of geen mondkapje?
Wel of geen mondkapje?

De Amerikaanse vice-president Mike Pence maakte onlangs bekend dat de regering binnen enkele dagen nieuwe richtlijnen voor het dragen van mondkapjes en gezichtsbedekking bekend zullen maken.

By Social
April 03, 2020
Vernieling gepleegd aan dienstvoertuig tijdens Lockdown
Vernieling gepleegd aan dienstvoertuig tijdens Lockdown

In de nacht van donderdag 3 april surveilleerde de politie in de pro wagen te Goede verwachting. Ter hoogte van de Mannesse Zegenweg werd een voorwerp in de richting van de surveillerende politieambtenaren gegooid. Dat voorwerp kwam tegen de ...

April 03, 2020
Eerste COVID-19 dode in Suriname
Eerste COVID-19 dode in Suriname

Dat waar de Surinaamse overheid voor vreesde en waarschuwde, is nu helaas een feit. Het eerste dodelijk slachtoffer als gevolg van het COVID-19 virus is gevallen.

Get noticed online!
Boost your business or products with
targeted advertisement on our platform!

Download today!

Browse Categories

more categories

New Deals

Download our free apps

Your local & international business and travel app on the go!
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Social Suriname is the largest digital guide for locals & tourists in Suriname!

Our logo and all related marks are registered trademarks of SoSu Interactive Advertising NV.
Please visit our corporate site biz.socialsuriname.com for more information on all our services.

We are a faith-based organization - 'As For Me And My House We Will Serve the Lord - (Joshua 24:15)'