Ashanti koning voert overleg met Surinaamse private sector

Source / Image by: De Boodschap | Saturday 24 November 2018

Otumfuo Osei  Tutu II, koning van de Ashanti stam in Ghana is op officieel bezoek in Suriname.  De zestiende Asantehene is op 22 november 2018 gearriveerd in ons land en zal eregast zijn bij de viering van 43 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid van de Republiek Suriname. In het kader van dit bezoek had de koning op vrijdag 23 november 2018 een overleg moment met de private sector van Suriname.

Het onderhoud welke plaats vond in de Multi Purpose Hall van de Centrale Bank van Suriname had als doel Surinaamse ondernemers bekend te maken met de mogelijkheden welke Ghana biedt. Vice President Michael Ashwin Adhin verwelkomde de eregast. Hierna hielden minister Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw Veeteelt en Visserij en Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme een presentatie  waarin de huidige situatie van hun respectieve sectoren werd belicht alsmede de potenties in die sectoren.

De Asantehene gaf aan dat ontwikkelingslanden met vele uitdagingen te kampen hebben en dat er daarom extra aandacht gegeven moet worden aan de gebieden waar er waarde toegevoegd kan worden. Uit de presentaties is gebleken dat er enorm veel mogelijkheden zijn tussen Ghana en Suriname voor wat betreft de cassave productie, bauxiet en olie palm sector alsook op toerisme gebied. Volgens Koning Osei Tutu II bezit Ghana over voldoende kennis over de cassave en oliepalm industrie en zijn zij bereid dit met Suriname te delen waardoor Suriname het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Voor wat bauxiet betreft zou Ghana veel kunnen leren van het Bauxiet Instituut van Suriname. De vertegenwoordigers van de particuliere sector zijn in de gelegenheid gesteld zich voor te stellen en aan te geven op welke gebieden er samenwerkingen alsook uitwisselingen wenselijk zijn tussen de twee landen. Vanuit enkele aanwezige ondernemers is duidelijk gemaakt dat een rechtstreekse vlucht tussen Suriname en Ghana voordelen bied voor beiden naties.

De koninklijke delegatie was onder de indruk van de warme welkom die zij gehad heeft sinds haar aankomst in Suriname. De Asantehene gaf de garantie binnen korte tijd te zullen terugkeren naar Suriname.

Koning Osei Tutu II verzorgd na dit onderhoud een lezing in het Instituut voor Onderzoek en Graduate Studies (IGSR-gebouw) van de Anton de Kom Universiteit. De dag wordt afgesloten met culturele optredens in Hotel Royal Torarica.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment