Chinese ambassadeur brengt bezoek aan NII

Source / Image by: De Boodschap | Saturday 24 November 2018

De Chinese ambassadeur Liu Quan heeft een kennismakingsbezoek gebracht aan het Nationaal Informatie Instituut (NII). Dit bezoek heeft donderdag 22 november plaatsgevonden. De ambassadeur heeft tijdens zijn onderhoud met NII-directeur Clifton Limburg de nadruk gelegd op de goede relatie tussen China en Suriname.  

Verder heeft ambassadeur Quan aangegeven dat hij het belang van goede informatie heel erg belangrijk vindt. “Tegenwoordig gonst het op sociale media van fake nieuws.” Het is van eminent belang dat de juiste informatie wordt gepresenteerd aan de samenleving. In dat kader beschrijft hij de belangrijke rol die NII vervult en heeft daarom enkele laptops geschonken aan het instituut.

NII-directeur Limburg zegt erg ingenomen te zijn met de geste van de ambassadeur. Het NII en de Chinese ambassade hebben reeds geruime tijd een goede samenwerking. De NII-directeur zegt uit te kijken naar meer momenten om verder invulling te geven aan de goede samenwerking. Hij doelt daarmee op onder andere; trainingsmomenten voor medewerkers van het NII.

In juni dit jaar heeft een Surinaamse delegatie op uitnodiging van de Chinese ambassade een bezoek gebracht aan de volksrepubliek China. Tijdens dit bezoek zijn de steden Beijing, Shanghai en Hangzhou aangedaan. De delegatie stond onder leiding van de onderdirecteur Minerva Blankendaal en bestond verder uit; Silvana Groenefelt en Winai Khoenkhoen, allen van het NII.  Verder maakten Urtha Yzer en Javier Boldewijn van de PR-afdeling van het ministerie van Buitenlandse zaken deel uit van deze delegatie.

Het ging in deze om een oriëntatie bezoek, waarbij de delegatie enkele mediabedrijven bezocht. Het Nationaal Informatie Instituut is een zeer jonge organisatie en middels dit bezoek is de delegatie nagegaan wat zij, binnen de mogelijkheden van het NII, kon leren van wat er in China gezien is. De mediabedrijven die onder andere bezocht werden waren de ‘State Council Information Office’, de ‘Shanghai Media Group Limited, en de ‘Shanghai United Media Group’.

Verder bracht de delegatie van Suriname ook een bezoek aan het ministerie van Buitenlandse zaken in Beijing en kreeg zij de gelegenheid een persconferentie bij te wonen. In China is het gebruikelijk dat er haast iedere dag een persconferentie wordt belegd. De gemeenschap wordt middels diverse media voorzien van informatie. Los van de vele radio- en televisiestations, dag- en avondbladen is sociale media, vooral de WeChat, een van de belangrijkste informatiebronnen van China. De WeChat wordt voor meerdere doeleinden gebruikt waaronder het lezen van de dagelijkse actualiteiten, het maken van afspraken en het betalen van rekeningen.

Dat China heel veel waarde hecht aan hun historie is tijdens de rondleidingen in enkele expositiecentra en musea duidelijk naar voren gekomen. De delegatie mocht ook een kijkje nemen in een vliegtuigen ontwerp- en onderzoekinstituut en een robot automatiseringsbedrijf. Los van de formele ontmoetingen mocht de delegatie ook genieten van een wandeling met een adembenemend uitzicht op de welbekende Chinese muur en een tour door het paleis museum dat ook wel bekend staat als ‘the forbidden city’.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment