DA’91: Living Legend

(Ingezonden)

DA’91 en veel burgers hebben met afkeer kennis genomen van de presentatie van Desi Bouterse als zgn. 'Living Legend' tijdens de recente museumnacht in Paramaribo. Een voorop opgezette en geregisseerde bijeenkomst met onschuldige kinderen die vanuit hun kattebelletjes de vooraf opgestelde vragen moesten voorlezen.

De propagandamachine van de NDP schuwt niet kinderen te misbruiken om op de koop toe een misleidende uitleg te geven wie en wat een 'levende legende' is. Als wij ons volk en in het bijzonder de jeugd een uitleg willen geven wat een living legend is, een persoon die als rolmodel voor de jongere generaties kan dienen, belangrijke tradities kan overdragen en wiens handelen als voorbeeld voor de jeugd gesteld kan worden verpersoonlijkt Desi Bouterse in de verste verte geen van deze functies.

Wanneer wij kennis nemen van wat de president zijn gehoor in het legermuseum te kennen gaf, dan staat dat in schril contrast tot de werkelijke nalatenschap van Bouterse. Een man die een strafeis van 20 jaar op zijn naam heeft staan voor verdenking van moord op 15 politieke tegenstanders, en die op 16 juli 1999 in Nederland voor zijn betrokkenheid bij een drugstransport van 474 kilogram cocaïne, dat in 1997 werd onderschept in de haven van Stellendam, bij verstek tot zestien jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. Nog steeds een opsporingsbevel van Interpol voor cocaïnesmokkel van kracht is; leider was van het dictatoriaal regiem in de jaren 80, waar mensenrechtenschendingen aan de orde van de dag waren, en het heel dorp Moiwana haar bewoners moesten vluchten en zij die dat niet konden vermoord werden.

Zo iemand, kan onmogelijk geportretteerd worden als een drager van vrede. Het is dan ook een ernstige vorm van geschiedvervalsing, brainwashing door diegenen die de keus hebben gemaakt om op deze wijze invulling te geven aan Living Legend voor het leger museum. De levende legenden voor dit museum hadden beter gezocht kunnen worden in de kringen van de oud-strijders. Bovendien is het schandalig dat een evenement dat alle burgers en ook toeristen moet motiveren om onze geschiedenis en historische locaties op een ontspannen en prettige manier te ervaren, nu ook dreigt te verworden tot een ordinaire partij politieke propaganda machine.

Wij roepen de gemeenschap op om hard en duidelijk steeds hun afkeuring uit te spreken over dergelijk verwerpelijk handelen vanuit deze regering en m.n. de NDP. Wij weten dat ook binnen de organisatie tegen de keus van deze persoon als living legend is geageerd, echter is het besluit gewoon doorgedrukt. Wij adviseren de commissie dan ook om voor de toekomst een profiel te maken waaraan de keuze voor de Living Legend moet voldoen om zodoende voor de toekomst ons te behoeden voor een dergelijke schande en onsmakelijke toestand.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment