DE TOEKOMST VAN HET SURINAAMS VOETBAL

Er is een tijd geweest dat het voetbal in Suriname een grote naam had in het Caraïbisch gebied. We hadden het mooiste voetbalveld. We speelden het mooiste voetbal. De stadions zaten altijd vol. En Robin Hood tegen Transvaal was iets waar je iedereen op straat nog een week over hoorde napraten.

Sommigen lezers zullen zich dit nog goed kunnen herinneren en de jongere generatie zal dit van hun vaders en ooms hebben gehoord. Stelt u zich eens voor hoe mooi het zou zijn als we die tijden kunnen laten herleven. En dat u met uw familie en vrienden in het stadion of aan de buis gekluisterd zit om het Surinaams elftal te zien winnen in een grote eindronde. En Suriname daarmee haar terechte plek inneemt tussen alle grote voetbalnaties.
 
VOETBAL VERBINDT
Voetbal is de grootste sport ter wereld. In elk land wordt de sport beoefend en is nagenoeg de gehele bevolking trots als het nationale elftal goed presteert. Voetbal verbindt  mensen ongeacht hun afkomst, religie of politieke kleur. Daarnaast is betaald voetbal natuurlijk ook van economisch belang. Al decennialang doen verscheidene landen uit Zuid-Amerika mee aan een WK. Overal ter wereld spreekt men vol lof over grootheden als Gullit, Seedorf, Rijkaard, Kluivert en Davids om er maar een paar te noemen. Het is dan ook opmerkelijk dat Suriname zich nog nooit heeft weten te kwalificeren voor een grote eindronde. En het is tijd om daar nu verandering in brengen!

VOETBALDROOM
De gedachte dat Suriname deelneemt aan het WK-voetbal is iets waar het Surinaamse hart sneller van gaat kloppen. Voetbal verbindt alle Surinamers, zowel binnen als buiten Suriname. De sport vergroot de nationale trots. We hebben talentvolle voetballers in ons land.
We hebben de mensen voor én achter de schermen. Samen kunnen we de Surinaamse voetbaldroom verwezenlijken.

‘Ik zie het als mijn missie om het voetbal in Suriname op een hoger peil te brengen. Tegelijkertijd wil ik de belanghebbenden verbinden: clubs, spelers, bond, organisaties, overheid en het publiek. Want door samen te werken versterken we de nationale ploeg.’

Dean Gorree,bondscoach Surinaamse Voetbal Bond

 
NIEUWE STRATEGIE
Om deze ambitie waar te maken heeft de SVB een nieuwe strategie geformuleerd die optimaal aansluit op het gewijzigde beleid van de FIFA, hetgeen dus mooie kansen biedt. De komende periode zal in het teken staan van het bouwen van een team op het veld, de juiste ondersteuning buiten het veld én een solide organisatie waarmee we de komende jaren de nationale, maar vooral ook de internationale ambities kunnen waarmaken.

Dat willen we bereiken door onder andere:

  • het investeren in het professionaliseren van onze nationale competitie.
  • een ontwikkelingstraject voor talentvolle jeugdspelers onder de 16.
  • een nieuw trainingscomplex voorzien van alle nodige faciliteiten
  • verbinding en langdurige samenwerking met het bedrijfsleven

Het strategisch plan zal een professionalisering- slag teweeg brengen van het Surinaamse voetbal: meer investeringen en een betere infrastructuur, beter getrainde spelers en bevordering van vrouwenvoetbal.

TOPTALENTEN
De kracht van het Surinaamse voetbal is helder: we hebben genoeg talent in huis. Alle toptalenten zullen we in de komende periode samenbrengen en daar een topteam van smeden zoals we dat in de afgelopen jaren nog niet gezien hebben en waar Suriname de kwalificiatiewedstrijden mee gaat winnen!
De belangrijkste doelen van de SVB zijn ervoor te zorgen dat het Surinaams voetbal op korte tot middellange termijn tot de CONCACAF-top en op lange termijn tot de wereldtop gaat behoren. Ja, u hoort het goed. Lange termijn. Wereldtop! Alleen kleine mensen hebben kleine dromen. We zien bij elk WK dat er landen als Costa Rica, IJsland en Panama meedoen. Voor hetzelfde geld kan dat ook Suriname zijn. Hiervoor moeten we op korte termijn wel in onszelf en de fysieke voetbal infrastructuur gaan investeren. Het begint eerst met geloof in onszelf. Bribi na Krakti! Geloof in onze kracht.
 

“De Surinaamse Voetbal Bond is erg trots op de inmiddels gerealiseerde doelstellingen ten aanzien van de interne organisatie. De focus ligt nu op de spelers. Niet voor niets zegt de FIFA over Suriname dat we
“Traditionally an exporter of great players” zijn en dat “The Suriname FA is looking to nurture a new footballing generation.”

John Krishnadath, voorzitter SVB

ENTHOUSIASME EN STEUN
Om het veld hebben we een goede infrastructuur nodig. Het gaat hier om trainingsfaciliteiten, talentontwikkeling, de juiste mensen op de juiste plek. Maar we hebben ook het enthousiasme en de steun van het Surinaamse volk, de overheid en het bedrijfsleven nodig, iedereen met een warm kloppend Surinaams hart. We moeten samen de krachten bundelen. Iedereen die overtuigd is en gelooft in de kracht van het Surinaams voetbal nodigen we dan ook uit om met ons mee te denken hoe we het proces van professionalisering kunnen versnellen. De tijden van de volle voetbalstadions zullen herleven. Het Surinaams voetbalteam wordt weer onze nationale trots. We staan hier aan de vooravond van een keerpunt in de Surinaamse voetbalgeschiedenis. Een ieder van ons kan helpen de voetbaldroom waar te maken. De Surinaamse jeugd rekent op u. Het Surinaamse volk rekent op u.

Bribi na Krakti!
Bent u na het lezen van dit artkel geïnteresseerd om de mogelijkheden te verkennen die een samenwerking met de SVB voor uw organisatie kan betekenen, neemt u dan contact op met Ronald Esajas.
E: [email protected] T: +597 7715440

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment