Hebben drugs een invloed op voorbehoudsmiddelen en vruchtbaarheid?

Source by: NAR | Photo by Drew Hays on Unsplash

Drugs en anticonceptie Alcohol en illegale drugs hebben geen effect op de werking van anticonceptiemiddelen, zoals de pil, het spiraal of condoom. De pil werkt bijvoorbeeld niet minder goed als je drugs genomen hebt. Maar dat is slechts een deel van het verhaal.

Naast de lichamelijke effecten, heb je natuurlijk ook iemands gedrag: onder invloed van alcohol of andere drugs kun je minder voorzichtig omspringen met voorbehoedsmiddelen. Je loopt dan meer kans op onveilige seksuele contacten omdat je door het druggebruik bijvoorbeeld je pil of condoom vergeet of de risico's van onveilig vrijen minder goed kan inschatten. Drugs en vruchtbaarheid Van een aantal drugs staat vast dat ze de kwaliteit, grootte, beweeglijkheid en hoeveelheid zaadcellen verminderen en dat ze de kwaliteit van eicellen aantasten. Dat is aangetoond voor alcohol, cannabis, cocaïne, crack, bepaalde medicijnen, paddo's, heroïne en methadon.

(Veelvuldig) druggebruik kan ook het erfelijk materiaal of DNA van de zaad- of eicellen schaden. Het wordt daardoor moeilijker om zwanger te raken. Bovendien neemt het risico op afwijkingen, erfelijke aandoeningen of een miskraam later in de zwangerschap toe. Toch zijn de negatieve effecten van alcohol- en ander druggebruik op de vruchtbaarheid doorgaans niet blijvend.

Als met drank- en druggebruik gestopt wordt en het lichaam voldoende kans krijgt te herstellen, verbetert de kwaliteit van de zaad- en eicellen opnieuw. Eerst stoppen, dan zwanger worden Wie zwanger wil worden, gebruikt dus beter gedurende een bepaalde periode geen alcohol of andere drugs. Ouder worden (of willen worden) kan een prima moment zijn om stil te staan bij je gebruik of zelfs een aanleiding zijn om er definitief mee te stoppen.

Vraag raad aan een (huis)arts of gynaecoloog over hoe af te bouwen en te stoppen. Weet dat zij beroepsgeheim hebben. Wees dus eerlijk over je gebruik. Enkel dan kan men jou en je partner op de beste manier verder helpen.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment