Interview redactie BIC met dhr. Ngoredjo Regillop

Dhr. Ngoredjo Regillop, lid Agrarische Adviesraad Saramacca tevens landbouwer van het ressort Tijgerkreek in de district.

Eens waren Saramacca en Commewijne de districten waar de meeste pinda werd geteeld in Suriname.
De laatste cijfers geven aan dat de productie in de afgelopen jaren zwaar is teruggevallen. De L.V.V. statistieken van 2016 geven aan dat er nu per jaar slechts 12 ha. wordt geteeld in het land waarvan 8 ha. in Saramacca. In 1987 was het totaal beplant areaal 640ha. in Suriname.

Vraag redactie BIC : meneer Ngoredjo, eens was het district Saramacca heel bekend om de pindateelt op de zandgronden van de ressorten Kampong Baroe, Groningen en Tijgerkreek. Wat is de oorzaak van deze achteruitgang in de teelt van dit gewas in het district volgens u?

Antwoord dhr. Ngoredjo: De oorzaak van deze achteruitgang ligt onder andere in de volgende aspecten t.w.: De telers moeten ook veel investeren. Bij de oude generatie was dat weer anders. Zij hadden veel geduld en een andere mind-set. De jongere generatie die denkt er anders over. Die zijn wel bereid om te telen maar op een efficiënte manier. Men wil ook snel resultaat zien voorbeeld bij het planten van gewassen dat je binnen een anderhalve maand tot twee maanden kon oogsten. Het hele productie proces duurde meer dan 4 tot 5 maanden. Natuurlijk kwamen er steeds kosten bijkijken, ziektes en de prijzen die ook een belangrijke rol spelen. Dat allemaal bij elkaar is niet kosten dekkend.

Vraag redactie BIC: meneer Ngoredjo denkt u dat met introductie van nieuwe rassen/varianten pinda met hogere opbrengsten per hectare het mogelijk zou maken om de jongeren te interesseren om de teelt van pinda op de reeds bestaande arealen ter hand te nemen?

Antwoord dhr. Ngoredjo: Het heeft een kans van slagen als de regering met een gedegen investeringsplan komt zoals een diepgaand volledige onderzoek, voorlichting en mechanisatie die je aan de basis moet leggen voor een mogelijk succes. Een van de bepalende factoren is ook de prijs. Ook moet je de jongere generatie ook goed voorzien van de middelen. Alleen zo kan je de nieuwe generatie interesseren om de teelt op te pakken.

Vraag redactie BIC: meneer Ngoredjo de statistieken geven ook aan dat in het jaar 2016 geïmporteerd was aan gedopte pinda 487 ton(487.000 kg) en 379 ton (379.000 kg) voor pindakaas. In 1987 was het totaal beplant areaal 640 ha. in Suriname. Meneer Ngoredjo als wij deze cijfers analyseren dan blijkt dat er wel een grote markt is voor pinda voor de locale markt?

Antwoord dhr. Ngoredjo: Indien wij de cijfers zo analyseren dan is er inderdaad een grote markt voor pinda al dan niet alleen lokaal, maar ook internationaal. We kunnen het zelfs exporteren. Levert dan ook een behoorlijke bijdrage als de mogelijkheden er ook zijn. Alleen is het belangrijk wat voor beleid je hierover maakt.

Vraag redactie BIC: Moet er volgens u door het beleid niet hierop worden ingespeeld?

Antwoord dhr. Ngoredjo: Als de pindateelt door de jaren heen achteruit gegaan is, kan het altijd opgepakt worden. Goed beleid uitstippelen en alle stakeholders bij betrekken zou wel tot succes kunnen leiden.

Vraag redactie BIC: Gaat dit de diversificatie in de productie niet stimuleren en tot importvervanging leiden?

Antwoord dhr. Ngoredjo: Volgens de cijfers/statistieken kan dat wel mogelijk zijn.

Bron: Bic Saramacca

Opmerkingen

mood_bad
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe
    Social Suriname