‘Leliëndaal 100’ herdenkt 100-jarig bestaan kindertehuis

Source / Image by: De Boodschap | Wednesday 21 November, 2018

De Gehoorzaal van het Nationaal Archief Suriname (NAS) fungeerde als locatie voor het vertonen van de documentaire ‘Leliëndaal 100’. Dit in verband met het 100-jarig bestaan van het gelijknamig kinderhuis. Dit tehuis is een basis (geweest) voor vele kansarme kinderen. De vertoning van deze documentaire heeft fondsen verwerven voor exploitatie en onderhoud van het in Commewijne gevestigd kindertehuis als doel. De première van de documentaire in Suriname heeft in het tehuis plaatsgevonden. Eerder is de documentaire in Zeist, Nederland vertoond.

In Leliëndaal 100 kon het publiek kennis maken met het reilen en zeilen binnen dit tehuis en hoe het door de 100 jaren heen is verandert. In het kinderhuis wordt hen geleerd om mee te helpen in het huishouden en in de groentetuin. Daarnaast is er veel ruimte voor sport en spel. Zo was bijvoorbeeld Djoeminadi Toemin, oud pastoraal werker (1991 – 2008), op negenjarige leeftijd zijn beide ouders kwijt en werd daar met zijn broertjes en zusjes ondergebracht. Deze en andere mooie en minder mooie ervaringen van het leven in het kindertehuis werden vastgelegd, door middel van deze documentaire.

Het tehuis kwam tot stand onder zendeling H.M. Bielke. Hij kreeg als eerste van de Hernhutterzending de opdracht om zendingswerk te verrichten onder de Javaanse contractarbeiders in Suriname. Bielke kwam in contact met de Javanen, die onder de moeilijke economische omstandigheden van toen in armoede leefden. Door de Agent Generaal der Immigratie werd op Bielke een beroep gedaan om wezen en verwaarloosde kinderen op te vangen. De behoefte om opvang groeide toen de Spaanse griep (1918-1919) veel slachtoffers eiste. Tegenwoordig komt het overgrote deel van de pupillen uit het binnenland van Suriname.

Rita Tjien Fooh, directeur van het NAS, was maandagavond zeer ingenomen met deze vertoning, omdat het om een stukje Surinaamse geschiedenis en erfgoed gaat. Het NAS valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en levert op verschillende manieren een bijdrage aan archiefbehoud en beheer in de samenleving. Dit gebeurt door onder andere bewaring van archiefmateriaal en het faciliteren van organisaties. Tjien Fooh adviseerde de documentairemakers Docu 125 om deze documentaire op de verschillende scholen te laten vertonen, vooral voor kinderen die ietwat minder van lezen houden.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment