Magnetisch ‘kelpwoud’ houdt haaien weg van de kust

Fotograaf Dr. Sara Andreotti (c) www.sharksafesolution.com

In Zuid-Afrika worden geregeld zeldzame haaien gedood die te dicht bij de zwemwateren voor de kust dreigen te komen. Onderzoekers testen nu op het Franse eiland Réunion een innovatieve, haaivriendelijke barrière.

Voor de kust van Zuid-Afrika neemt het aantal witte haaien (Carcharodon carcharias) de laatste jaren gestaag af. Onder meer orka’s lijken het recentelijk te hebben gemunt op de dieren, maar de populatie staat al langer onder druk als gevolg van ‘agressieve’ methoden om haaien uit de buurt van zwemgebieden te houden, zegt Dr. Sara Andreotti, marien bioloog aan de Universiteit Stellenbosch.

Samen met filmmaker Mike Rutzen werkt Andreotti sinds 2009 aan de omvangrijkste databank van witte haaien tot nu toe. Ze maakte jarenlang foto’s van haaienvinnen langs de hele kust van Zuid-Afrika. Andreotti schat op basis daarvan dat er nog maar tussen de drie- en vijfhonderd over zijn. Dat is een afname van 52 procent ten opzichte van de uitkomsten van eerdere studies.

Om haaienaanvallen op onder anderen strandgangers en surfers aan de Zuid-Afrikaanse kust te voorkomen, worden tot nu toe vooral haaiennetten en geankerde vishaken ingezet. De netten blijken echter niet te discrimineren naar soort: ook dolfijnen, walvissen, schildpadden en andere dieren vallen raken erin verstrikt. Van de haaien die vast komen te zitten, overleeft slechts twaalf procent het, aldus Andreotti.
Ecologisch verantwoord

Andreotti ging op zoek naar een duurzame oplossing. Met collega-onderzoekers richtte ze de start-up SharkSafe Barrier op: een magnetisch ‘kelpwoud’ dat haaien visueel en zintuiglijk afschrikt. Haaien detecteren magnetische velden dankzij elektroreceptoren in het hoofd, de ampullen van Lorenzini – met gelei gevulde poriën die magnetische veranderingen registereren.

Lees meer

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment