MAS: Reddingsvest en Zwemvest

Source/ Image by: MAS | Thursday 10 Januari 2019

Het reddingsvest is een reddingsmiddel dat dient om een drenkeling veilig drijvend te houden.

Het reddingsvest corrigeert een verkeerde houding in het water, zodat het gezicht altijd boven water zal blijven waardoor verdrinking verhinderd wordt, ook bij een bewusteloze drenkeling.

Reddingsvest en zwemvest
Naast het reddingsvest is er ook het zwemvest, maar dat is alleen een drijfhulpmiddel. Dit vest heeft minder drijfvermogen dan een reddingsvest en geen corrigerende eigenschappen voor de houding van de drenkeling. Dit hulpmiddel is meer bedoeld voor sporters waar een reddingsvest de beweging te veel belemmert, zoals bij het het zeilen, surfen en kanovaren.

Zwemvest
Een zwemvest is slechts een hulpmiddel tijdens het zwemmen. Het zwemvest biedt extra drijfvermogen waardoor het zwemmen, al dan niet mét kleding, eenvoudiger wordt. Dit houdt in dat de gebruiker zelf in staat moet zijn actief te zwemmen en dus bij bewustzijn moet zijn.

Reddingsvest
Een reddingsvest is, zoals het woord al aangeeft een redmiddel. Een reddingsvest is zo ontworpen dat het bij correct gebruik de drenkeling, ook wanneer hij/zij buiten bewustzijn is en met het hoofd naar beneden te water zou geraken, om zou keren waardoor de drenkeling weer vrij kan ademen

Europese normen
Er zijn vier Europese Normen EN, reeds vervallen en vervangen door NEN-EN-ISO normen 12402-2 t/m 12402-4, voor reddingsvesten en drijfhulpmiddelen, die elk een type reddingsvest omschrijven die voor een specifieke groep gebruikers geschikt zijn:

EN 393: 50 Newton drijfvermogen. Drijfhulpmiddel of zwemvest – Alleen geschikt voor goede zwemmers die zich in beschut water bevinden. Niet veilig bij bewusteloosheid. Geschikt voor personen vanaf 40 kg.

EN 395: 100 Newton drijfvermogen. Reddingsvest – Geschikt voor volwassenen en kinderen die kunnen zwemmen die zich bevinden op binnenwater of beschut water. Deze vesten zijn beperkt veilig bij bewusteloosheid, afhankelijk van de gedragen kleding.

EN 396: 150 Newton drijfvermogen. Reddingsvest – Geschikt voor zowel zwemmers als niet-zwemmers. Dit vest is onder vrijwel alle omstandigheden veilig bij bewusteloosheid. Bij het dragen van zware waterdichte kleding beperkt veilig bij bewusteloosheid.

EN 399: 275 Newton drijfvermogen. Reddingsvest – Geschikt voor zowel zwemmers als niet-zwemmers op open zee en onder extreem zware weersomstandigheden. Dit vest is ook geschikt voor dragers van zware waterdichte kleding en is onder vrijwel alle weersomstandigheden volkomen veilig bij bewusteloosheid.

Verder schrijft de EN-normering voor reddingsvesten nog voor, dat alle vesten:

  • In opgeblazen toestand een felle opvallende kleur en reflecterende strepen hebben, muv. het zwemvest.
  • Een kanteltijd hebben van 5 seconden of minder.
  • De mond minimaal 8 cm boven het water moeten houden, de vrijboordhoogte.
  • De geschiktheid van een reddingsvest wordt verder nog bepaald door gewicht en lichaamsbouw van de drager. Mensen met bijvoorbeeld één been moeten een aangepast reddingsvest dragen om hiervoor te corrigeren. In het label van het vest staat vermeld voor welke groep gebruikers het geschikt is.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment