Mottley: ‘Suriname bezit potentie voor voedselvoorziening Caraïbisch gebied’

Source / Image by: De Boodschap | Wednesday 21 November, 2018

Prime minister Mia Mottley van Barbados zegt dat Suriname een bijzonder vermogen heeft als het gaat om de agrarische- en mijnbouwsector. Ze is tijdens haar werkbezoek aan Suriname geweest naar landbouwbedrijven en is onder de indruk van de grootte van de lemmetje, ananas, pitaja (draken) fruit en zoete patat.

“Het is zonde dat wij niet in staat zijn deze productie opgang te brengen binnen de regio. Suriname drijft ons hier naar toe, in termen van snelheid en haar capaciteit voor grootschalige productie, maar transport vormt het struikelblok. Als we het vraagstuk van transport en communicatie in de regio kunnen oplossen ben ik ervan overtuigd dat de kansen aangaande economische ontwikkeling voor burgers bijzonder zullen zijn”, aldus de prime minister.

Het kan er bij Mottley niet in dat het Caribisch gebied jaarlijks vier miljard US-dollar besteedt aan voedselimport; “dan hebben we Suriname en Guyana die hun potentie op het gebied van hun productiecapaciteit niet optimaal kunnen benutten.”  Zij haalt vervolgens het kleine inwonersaantal van Suriname en Guyana aan dat hierbij beperkend werkt, terwijl Suriname qua oppervlakte veel groter is dan Nederland, maar slechts 550 duizend inwoners telt ten opzichte van Nederland met zeventien miljoen inwoners. Guyana is groter dan Engeland, Scotland en Wales samen, met een inwonersaantal van zevenhonderdvijftigduizend, terwijl Engeland, Scotland en Wales samen 65 miljoen inwoners heeft.

“Guyana en Suriname hebben de capaciteit om, met inachtneming van voedselveiligheid, garant te staan voor de voedselzekerheid van het Caraïbisch gebied. Hiermee kunnen zij inspelen op klimaatsverandering, alsook economische stabiliteit waarborgen”, stelt de premier. Zij benadrukt verder dat Suriname en Guyana  dat alleen kunnen realiseren als de andere noodzakelijke productiefactoren aanwezig zijn. Deze zijn arbeidskrachten en investeringsmogelijkheden. Zij ziet hier een rol weggelegd voor landen binnen Caricom. Voorafgaande hieraan zal de groep van agrarische werkers toegevoegd moeten worden tot de lijst van het Vrije Personenverkeer. Vanuit Suriname is gevraagd om ondersteuning bij het wegwerken van stagnaties op dit vlak.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment