Robert Gray van Trikt, Governor CBvS maakt samenleving deelgenoot ingezette ontwikkeling CBvS

De nieuwbakken governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert Gray van Trikt, is tijdens een belegde persconferentie uitgebreid ingegaan op enkele zaken, de moederbank rakende. De bedoeling is de samenleving deelgenoot te maken van een ontwikkeling die door de CBvS is ingezet om de Republiek Suriname te koersen naar een financiële en economische positie, te behoeden voor gevaren die ons boven het hoofd hangen en tegelijkertijd om productie, dus vooruitgang teweeg te brengen.

In zijn inleiding van deze persconferentie, op 19 maart, had de governor het over actuele-, nationale-, economische ontwikkelingen en gaf daarbij aan welke positieve vooruitzichten die wij als natie hebben, ondanks de uitdaging waarvoor wij staan. Een van deze uitdagingen is de wisselkoers, waarop momenteel een enorme druk wordt uitgeoefend. Verder besprak hij het monetair beleid en de coördinatie hiervan, tezamen met het fiscaalbeleid. De beleidsvoornemens ter attentie van de financiering van de staat door de bank werden ook besproken. De governor bleef langer stilstaan bij het National risk assessment, momenteel zowat de grootste geïdentificeerde uitdaging voor Suriname als geheel en hoe wij er eventueel doorheen komen. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt voornamelijk op de schouders van de CBvS die immers de coördinator is en altijd was geweest voor het begeleiden van dit project van de Mutual Assessment van het Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) en Financial Action Task Force (FATF) dat volgend jaar 2020, geschiedt.

“Als monetaire autoriteit moeten wij bovendien eerst onszelf institutioneel verwerkend versterken om deze immens grote taak aan te kunnen”, stelde de governor. Goede communicatie hierover met eenieder in de samenleving is van het hoogste belang, met eenieder bedoel ik ook letterlijk eenieder die dagelijks al is het tenminste èèn SRD in handen heeft en uitgeeft, benadrukte hij met klem.  Zo verstrekkend zijn de op handen zijnde ontwikkelingen en verwachtingen vanuit het buitenland, voornamelijk de FATF met werkarmen de CFATF, zei governor van Trikt.

Hij geeft de samenleving verder mee dat integriteit de opbouw is voor productieve duurzame relaties, om open en eerlijk met elkaar overweg te kunnen en die transparantie daarin te kunnen waarborgen, niet alleen door de Centrale Bank, maar ook door alle stakeholders.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment