Schaarste aan uien uiterlijk derde week augustus voorbij

Veel mensen verbazen zich erover dat er nu al langer dan een week geen uien te koop zijn en dat aardappelen moeilijk te vinden zijn. Directielid Radjen Ramsoedith van Combé Markt spreekt van een “landelijke schaarste die momenteel niet te verhelpen is”. Hij zegt dat er langer dan twee weken geen uien zijn binnengekomen door productieproblemen in Europa.

Vooral in Nederland zijn er problemen bij de overschakeling van de oude naar de nieuwe oogst. De recente hittegolf speelt ook een belangrijke rol. Vorig jaar oogstten boeren in Nederland, de grootste uien- en aardappelleverancier aan Suriname, 35 procent minder aardappelen.

Ramsoedith verwacht dat de schaarste over twee tot drie weken voorbij zal zijn. De vraag naar de witte uien is volgens hem heel groot. Hij zegt dat er wel vervangende producten zijn, namelijk de rode ui en knoflook, die in voorraad zijn. “Maar er wordt gezegd dat de rode ui iets sterker smaakt.”

Er zijn volgens Ramdoedith nog wel uien die eerder geïmporteerd zijn, maar handelaren zijn huiverig om die te kopen, omdat ze mogelijk niet meer geschikt zijn voor consumptie. “Het is dus je eigen risico om nu een partij te halen die uit de oude oogst komt. En ik denk niet dat winkeliers voor een oude partij zullen kiezen met het risico op verlies”, aldus de zakenman. Importeurs zitten dus ermee opgescheept.

Combé Markt is jarenlang de grootste importeur van aardappelen en uien geweest, maar sinds februari zijn er andere importeurs, zoals de firma B. Chotelal, met een groter aandeel. Een leidinggevende van dat bedrijf bevestigt dat er de afgelopen twee weken geen uien en aardappelen zijn geïmporteerd. “Ik weet niet wanneer een nieuwe lading komt. Wat uien en aardappelen betreft is er zeker een schaarste”, is haar korte reactie. Haar bedrijf heeft nog een kleine voorraad aardappelen.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment