Srefidensiviering in Saramacca

Source / Image by: De Boodschap | Sunday 25 November 2018

Vanuit de verte vallen de Surinaamse vlaggen en banners op. In en rondom het centrum van Groningen, Saramacca, hebben diverse standhouders hun waar uitgestald. Mensen uit Saramacca, maar ook uit andere districten sluiten zich aan om de festiviteiten in het kader van 43 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid mee te maken. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de feestelijkheden rondom Srefidensi in Saramacca gehouden worden.

Tijdens deze 43ste Srefidensiviering is de koning van de Ashantistam in Ghana, Otumfuo Osei Tutu II, de eregast bij de festiviteiten. President Desiré Delano  Bouterse heeft sinds zijn aantreden in 2010 het idee ingevoerd om Srefidensi elk jaar in een achter district te vieren. Het Staatshoofd wilde hiermee onder meer de districten nauwer betrekken bij de viering. Voorafgaand hieraan werd de parade en het defilé verplaatst naar de middag. In 2012 werd de viering gehouden in Nickerie. Het jaar daarop was Para het middelpunt van het feest, terwijl in 2014 het de beurt was van Wanica. In verband met de “bigi jari” in 2015 werd de viering weer in Paramaribo gehouden. In 2016 mocht Commewijne zich van zijn beste zijde laten zien tijdens de 41ste jaardag van de Republiek Suriname en het vorig jaar prezen de mensen uit Brokopondo zich gelukkig met de eer die hen ten deel viel om gastheer te zijn. Vandaag is Saramacca aan de beurt. Volgens Glenn Dest, woordvoerder van de voorbereidingscommissie, wordt deze Srefidensiviering wederom een groot festijn.

Om vier uur vindt de parade en het defilé plaats. Hierna mag het publiek genieten van een motorfietsen show. De dag wordt afgesloten met een volksreceptie om zeven uur in de avond.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment