Suriname treft scherpere maatregelen tegen gele koorts

De Surinaamse overheid heeft sinds 30 mei 2016 scherpere maatregelen getroffen om te voorkomen dat gele koorts het land binnen komt.

Bezoekers die vanuit een risicoland naar Suriname reizen zijn verplicht om middels een geldig gele koorts vaccinatieboekje aan te tonen dat ze minimaal 10 dagen voor aankomst de gele koorts vaccinatie hebben gehad. Dit geldt ook wanneer de bezoeker langer dan 12 uur in een risicoland heeft doorgebracht (ook van toepassing op luchthavens). Op de foto is bijlage de officiële verklaring van de BOG uit 2016 te vinden.

Indien het vaccin om medische redenen niet kan worden toegediend, kan de behandelende arts een verklaring van contra-indicatie meegeven aan de bezoeker, die zo zonder vaccinatie toch toegang krijgt tot Suriname.

De meeste toeristen die naar Suriname komen reizen niet vanuit een risicoland (Europa kent anno 2019 geen risicolanden), waardoor de vaccinatie in die gevallen ook niet verplicht is. Op de website van de World Health Organization (WHO) kunt u altijd de actuele informatie vinden over de risicolanden voor gele koorts.

Op de door WHO laatst gepubliceerde lijst van november 2018 vindt u de volgende informatie over Suriname:
• Country with risk of yellow fever transmission: Yes
• Country requiring yellow fever vaccination for travellers arriving from countries with risk of yellow fever transmission (age of traveller): Yes ( ≥ 1 year)

Wanneer reizigers hun trip combineren met een bezoek aan een ander land is het belangrijk voor hun om de regels van het desbetreffende land te onderzoeken. Wanneer reizigers hun trip naar Suriname combineren met een bezoek van langer dan 12 uur aan een risicoland (bijvoorbeeld Frans of Brits Guyana) en daarna terugkeren naar Suriname, dan is de vaccinatie vereist wanneer men opnieuw Suriname binnen komt (zie de brief van BOG).

De gele koorts vaccinatie wordt doorgaans door artsen en gezondheidsinstellingen voor een bezoek aan Suriname wel aangeraden, omdat Suriname nog steeds een risicoland voor gele koorts is.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment