The Chinese in me

Op 20 oktober 2019, zal het 166 jaar geleden zijn dat de eerste Chinese immigranten voet aan wal zetten in Suriname. Hun komst heeft bijgedragen aan de multi-ethniciteit van de Surinaamse gemeenschap en het doen ontstaan van typisch Surinaamse tradities zoals wij die heden ten dage kennen, bijvoorbeeld het afschieten van vuurwerk tijdens de jaarwisseling.

166 jaren later is de “Surinaamse” Chinees één van verschillende gezichten, talen en tradities geworden; maar wat wij allemaal gemeen hebben is het bloed dat door onze aderen stroomt of gewoon de relatie die wij hebben met China.

De Suriname Chinese United Association (SCUA) in samenwerking met de Suriname China Friendship Association zal op 16 en 17 November 2019 een foto expositie met als thema “The Chinese in me” organiseren in het gebouw van Kong Ngie Tong Sang.
Wat maakt u Chinees? Is het uw bloed? Is het uw band met uw Chinese vrienden, collega’s of uw (aangetrouwde) familie? Is het uw trip, werk, stage, of studenten periode in China? Vindt u het leuk om uw (familie) verhalen en foto’s te exposeren die de relatie tussen u en uw Chinese roots vertellen? Of bent u in het bezit van traditioneel cultuur antiek. Dan zijn wij op zoek naar jou! Voor de foto expositie kunt u participeren in één van de twee onderstaande categorien.

Te weten:

1. “The Chinese descendant”
Heeft u ooit verhalen gehoord over uw Chinese voorouder(s)? Wanneer u kijkt naar de vergeelde fotos, heeft u zich ooit afgevraagd naar het verhaal daarachter? Heeft u zich ooit afgevraagd of u nog familieleden heeft in het verre land van uw voorouders?
Daarom zijn wij op zoek naar personen van Chinese afkomst, zodat ook hun historische ontwikkeling binnen de Surinaamse gemeenschap kan worden vastgelegd.

Hoe doet u mee aan de foto expositie “The Chinese in me”?
De gestelde criteria's voor participatie zijn als volgt:

 1. Geboren zijn en momenteel wonend in Suriname;
 2. Authentieke geboorte akte van u, uw ouders, grootouders , bet-overgrootouders;
 3. Zelf al vooronderzoek te hebben gedaan over de voorouder(s) die als eerste naar Suriname kwamen. Bijvoorbeeld met welk schip (of vliegtuig), van welk land/stad, in welk jaar kwam hij/zij;
 4. In het bezit zijn van een stamboom, documenten zoals huwelijks-, geboorte-, overlijdens-aktes van de voorouders alsook oude en huidige foto's van hen en hun nazaten. Antieke voorwerpen zoals kasten, borden, sieraden etc.;
 5. De hele familie moet bereid zijn om deze informatie vast te leggen (documentatie), gezien het uiteindelijk gepubliceerd en toegankelijk gemaakt zal worden voor het publiek;
 6. Copie paspoort;
 7. Recentelijke CBB uittreksel.

2. “China through my eyes”
Heeft u gestudeerd, gewoond, of gewerkt in China? Heeft u Chinese vrienden, collega’s en (aangetrouwde) familieleden? Wilt u uw ervaring met uw Chinese (aangetrouwde) familie of vrienden delen met het publiek? Deel uw visie, uw band en uw ervaring met China en of Chinezen.
De gestelde criteria's voor participatie zijn als volgt:

 1. Geboren zijn en momenteel wonend in Suriname;
 2. In het bezit zijn van oude- of huidige foto’s van u in China, met Chinese vrienden, collega’s, (aangetrouwde families), akte soorten, certificaten, diploma’s en andere documenten van uw periode in China alsook antieke voorwerpen zoals, kasten, borden, sieraden etc.;
 3. U moet bereid zijn om deze informatie vast te leggen (documentatie), gezien het uiteindelijk gepubliceerd en toegankelijk gemaakt zal worden voor het publiek;
 4. Copie paspoort;
 5. Recentelijke CBB uittreksel.

Stuur ons uw inzending voor 30 september 2019 naar het e-mailadres: scuasuriname@gmail.com. Schrijf daarbij de categorie van participatie als onderwerp gevolgd door uw naam – bijvoorbeeld “The Chinese decendant – Jan Smith”. In deze e-mail geeft u ons een korte resumé (ongeveer 350 woorden) over uw Chinese voorouder(s) of uw band met China. Deze kunt u opsturen in zowel het Nederlands, Chinees, of Engels.

Indien uw inzending is gekozen voor de foto expositie zal u verder worden gecontact door de SCUA. Ook zult u van ons een leuk aandenken ontvangen als blijk van waardering voor uw bijdrage.

De beste inzendingen komen in aanmerking voor een georganiseerde trip naar China.
Voor meer informatie omtrent deze foto expositie, kunt u de volgende personen contacten:
Cindy Lee 8188881
Vanessa Li 8634800
Rudie Chin Jen Sen 8549300

Comments

mood_bad
 • No comments yet.
 • Add a comment