Volksgezondheid trekt misinformatie aankoop AstraZeneca recht

Alle uitgaven uit het Covid-19-noodfonds en de aankoop van het AstraZeneca-vaccins zijn beschikbaar. Die garantie gaf directeur Rakesh Gajadhar Sukul van Volksgezondheid woensdag in gesprek met de Communicatiedienst Suriname. “Het is in een Excel-document; wanneer, wat en aan wie is uitbetaald, samen met alle documenten en facturen. Er zijn specifieke procedures hoe er vanuit dit fonds wordt betaald. Het ministerie houdt zich aan alle comptabele regelgeving”, aldus de directeur.

Maandag reageerde het ministerie van Volksgezondheid ook al op een bericht dat een NDP-parlementariër onderzoek wenst naar bestedingen uit het Covid-19-vaccinatiefonds Suriname (CVFS). “Het ministerie en het bestuur van het CVFS zullen in het kader van transparant bestuur volledige medewerking verlenen aan dit gevraagde onderzoek.”

De saldi op de verschillende rekeningen van het fonds waren per 1 november 123.745 US dollar, SRD 985.265 en 4.350 euro. “In overeenstemming met het doel van het CVFS is er vanuit het ministerie van Volksgezondheid voorgesteld om de middelen aan te wenden voor Covid-19-vaccinatieactiviteiten ter uitvoering van de vaccinatiecampagne.”

Verder werd aangegeven dat sinds de oprichting van het fonds er geen trekkingen zijn geweest aangezien er genoeg vaccins zijn gedoneerd aan Suriname. “Als gevolg van deze donatie van vaccins door onze bilaterale partners zijn de middelen die zijn gestort op de rekeningen van het CVFS niet noodzakelijk geweest voor de aanschaf van vaccins.”

Uiteenzetting
Echter, uit de chronologische uiteenzetting die Gajadhar Sukul aan de CDS gaf, blijkt dat er wel AstraZeneca-vaccins zijn aangeschaft. Suriname ontving de eerste duizend doses van Barbados, daarna doneerde India vijftigduizend doses. Volgens de directeur heeft Suriname vervolgens zelf betaald voor ruim 24.000 AstraZeneca-vaccins uit Italië.

Hij geeft verder aan dat Su4Su heeft betaald voor de tweede tranche (ongeveer 28.800 vaccins) die bij Covax werden betrokken tegen een voordelige prijs. Ook de derde bezending (ruim 26.400 doses) werd gefinancierd door Su4Su uit de donatie van Interfund.
Op basis van de overeenkomst die minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft getekend met zijn Nederlandse collega Hugo de Jonge, heeft Nederland circa 250.000 doses AstraZeneca gedoneerd. Verder hebben China en de Verenigde Staten respectievelijk honderdduizend doses Sinopharm om 140.400 doses Pfizer gedoneerd.

Vaccinatiecampagne
Gajadhar Sukul benadrukte woensdag nog eens dat Covid-19 alleen de kop kan worden ingedrukt door de vaccinatiecampagne op hoog tempo te continueren. Daarbij wordt er gekeken naar alle mogelijkheden om een veel groter deel van de samenleving te beschermen door middel van vaccinatie. “Het is heel belangrijk dat u ook uw deel doet. Zonder uw inzet kunnen we niemand veiligstellen.”

Volgens het dashboard op de Covid-19-vaccinatiewebsite (https://laatjevaccineren.sr/) zijn tot nu toe 202.635 burgers (33,71 procent van de totale populatie) volledig gevaccineerd, onder wie 167.144 mensen met AstraZeneca, 20.471 met Pfizer, 14.275 met Sinopharm en 745 met Moderna. Tot en met dinsdagavond waren er totaal 453.305 prikken gezet.

Bron: Ministerie van Volksgezondheid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

 / 
Social Suriname

Inloggen

Bericht versturen

Mijn favorieten