Wat zijn drugs en wie gebruikt ze?

Source by: NAR | Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Er zijn heel veel soorten drugs en de meeste mensen krijgen tijdens hun leven te maken met één of meerdere daarvan. De term 'drugs' is een verzamelnaam voor allerlei soorten stoffen die een invloed hebben op onze geest (onze gevoelens, onze zintuigen en waarneming en ons bewustzijn). Nog ruimer bekeken zijn er niet alleen stoffen, maar ook bezigheden die als een drug kunnen werken. Denk maar aan gokken, internetten, televisiekijken, gamen,… De effecten van drugs Drugs kunnen op drie manieren op onze geest inwerken: ze kunnen oppeppen, verdoven en bewustzijnsveranderend werken. Soms combineren ze twee van die drie effecten.

Qua werking kunnen drugs onderling dus sterk verschillen, maar alle drugs hebben wel gemeen dat de kans bestaat dat je het effect steeds vaker wil ervaren, zodat je steeds meer wil gaan gebruiken. Je loopt dus het risico afhankelijk of verslaafd te worden. Druggebruik houdt zowel op korte termijn (op het moment dat je ze gebruikt) als op lange termijn (na langdurig gebruik) risico's in. Dronken rijden is een voorbeeld van een risico op korte termijn, cannabisverslaafd zijn een voorbeeld van een risico op lange termijn. Zijn alle drugs illegaal? Niet alle stoffen die een invloed hebben op onze geest zijn verboden. Koffie of een sigaret werken bijvoorbeeld oppeppend, alcohol of slaappillen verdoven.

Er bestaan dus verboden en toegelaten drugs: legale en illegale drugs. Toch zijn ook het gebruik en de verkoop van legale drugs wettelijk geregeld. In sommige situaties is het gebruik van legale drugs verboden; een sigaret roken in een openbare ruimte is bijvoorbeeld niet toegelaten. Drugs hebben altijd al bestaan (ook al is dat geen reden om ze zomaar te gebruiken). Vandaag leven we in een maatschappij die veel belang hecht aan consumeren en het is dus geen toeval dat er nogal wat legale en illegale drugs gebruikt worden.

Wie gebruikt welke drug? Wie welke drug gebruikt, dat kan verschillen: jongeren zullen misschien eerder een joint roken dan veertigers; wie bureauwerk doet, drinkt misschien meer koffie dan een arbeider; bejaarden slikken meer slaap- en kalmeringsmiddelen dan jongeren. Toch is het oppassen voor clichés. Niet enkel jongeren gebruiken illegale drugs en niet alle zware drinkers zijn volwassen mannen. Je kan niet zomaar op een groep mensen een bijbehorende drug plakken. Of iemand drugs gebruikt en welke drug dat dan is, hangt van veel dingen af: de cultuur, het gezin waarin iemand opgroeit, de leeftijd, de job, reclame, de wet, de invloed van vrienden, financiële middelen, enzovoort. Maar we kunnen er wel van uitgaan dat iedereen wel eens een (legale of illegale) drug gebruikt of ermee in contact komt in zijn of haar omgeving. Natuurlijk praat dat het gebruik van legale of illegale drugs niet goed. Drugs houden altijd risico's in en de veiligste keuze is om ze niet te gebruiken.

Related Links

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment