Workshop formulering voorwaarden tabakswet ambtenaren

Source / Image by De Boodschap | Thursday 22 November 2018

Voor de handhaving van de tabakswet is het noodzakelijk dat de verantwoordelijke ministeries samenwerken om het gebruik van tabak te verminderen of dan wel te elimineren. Het gaat in deze om het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, Arbeid, Justitie en Politie, Volksgezondheid en Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. In dit kader heeft het ministerie van Volksgezondheid in samenwerking met de Pan American Health Organization(PAHO) op dinsdag 20 november een eendaagse workshop georganiseerd, in de banquethall van Hotel Torarica.

Het doel van de workshop was om samen met de verantwoordelijke ministeries na te gaan wat de uitdagingen zijn binnen de verschillende sectoren, wat de rol van het ministerie van Volksgezondheid hierbij is en hoe de verantwoordelijke ministeries gecoördineerd samen kunnen werken om het gebruik, het verhandelen en importeren van tabak te minimaliseren of dan wel te elimineren.

Het hoofddoel is het beschermen en redden van de samenleving; ‘we want to reduce death from smoking’, zoals de Paho representitive, Yitades Gebre, dit benadrukt.

De voorzitter van de nationale assemblee, Jenny Simons geeft aan dat de aanname van de tabakswet in DNA een groot succes is geweest, maar dat tegengas vanuit de tabaksindustrie niet is uitgebleven. Zij geeft verder aan dat de niet-rokers niet voldoende bewust zijn van de mogelijkheden tot protest, die de tabakswet hen biedt.

Volgens de directeur van Volksgezondheid, Maureen Wijngaarde, moet het interministerieel bureau ter ontmoediging van het gebruik van tabak en tabaksproducten weer in werking worden gesteld. Dit bureau zou volgens de directeur zorg moeten dragen voor de handhaving en naleving van de tabakswet.

Met betrekking tot de voorlichting van deze wet naar de samenleving toe zegt de directeur dat gebruik gemaakt zal worden van de regionale organen, zoals het burger informatie centrum en de reeds bestaande programma’s binnen het ministerie van Volksgezondheid.

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Add a comment